Кафе-крем со многу чоколадо
Вкусно и силно кафе, кое може да ви послужи и како десерт…
Потребни состојки за 6-7 дози:
- 300 г чоколадо, ситно сечкано
- 4 јајца
- екстракт од ванила
- топло црно кафе
- шлаг
Начин на подготовка:
1. Во блендер ставете го кршеното чоколадо и јајцата.
2. Одозгора исипете две лажички екстракт од ванила.
3. Убаво изматете ги сите состојки на посилна брзина.
4. Одозгора сипете го топлото црно кафе. Изматете повторно со послаба брзина додека не добиете убава пенеста, хомогена смеса.
5. Сипете ја смесата во стаклени или керамички чаши и оставете доволно простор за нанесување шлаг.
6. Чашите оставете ги во фрижидер 3-4 часа, за смесата да се олади и затегне.
7. Одозгора ставете по неколку лажици шлаг.
8. Малку промешајте го шлагот со вкусната смеса од кафе и чоколадо.
Бидете секогаш во тек со новите содржини на Кафе пауза. Следете нè на Твитер или пак станете фанови на нашата страница на Фејсбук.