Претходно
Кафе калуа
Богато кафе после вкусен ручек или деликатен десерт со интензивен вкус на кафе? Ова калуа-кафе може да биде и двете, а вие само треба да одберете.
Потребни состојки за две калуа-кафиња:
- 200 мл сварено еспресо кафе
- 100 мл калуа (мексикански ликер со вкус на кафе)
- едно пакетче шлаг, цврсто изматен
- 100 г млечно чоколадо, растопено со малку млеко
- стапчиња цимет за декорација
Подготовка: Прво, сварете го кафето, па изматете го шлагот. Земете ги вашите омилени шолји за млеко, кафе или какао. Најпрво, сипете по 100 мл кафе, па ставете по 50 мл калуа. Потоа, ставете го стопеното чоколадо, претходно поделено на два еднакви дела (за секоја шолја).Од горе, ставете малку изматен шлаг и декорирајте со едно стапче цимет.
штета што викате шлаг, бидејќи реално се прави со ладно матено млеко, така се заштедува на калории
а каде да се најде таков ликер?
Дефи,
Овој ликер го има во сите поголеми маркети и во специјализирани продавници за алкохол.
Дали случајно знаете која е цената на ликерот ?