Ирско кафе во стилот на Даблин
Отпатувајте до Даблин со овој одличен рецепт
Потребни состојки:
- 1/2 лажичка свежо смелено морско оревче
- 1 супена лажица темен кафен шеќер (на пример, демерара)
- 230 милилитри еспресо (или друг вид силно, црно кафе)
- 45 милилитри ирско виски (на пример, Џејмисон)
- Шлаг пена
Начин на подготовка:
Ставете тенџере со средна големина на среден оган и смелете го морското оревче директно во него, а веднаш потоа додајте го и кафениот шеќер, рамномерно распространет по дното на тенџерето. Внимателно набљудувајте ги двете состојки, бидејќи шеќерот да почне да се топи и карамелизира.
Откако ќе се карамелизира, додајте околу 2 до 3 супени лажички од кафето и промешајте. За следните неколку чекори ќе мора да бидете многу брзи. Тргнете го тенџерето од оган и додајте го алкохолот, па внимателно запалете го. Држете го подалеку од топлина додека пламенот не згасне. Кога тоа ќе се случи, додајте го останатото кафе во мешавината и продолжете да мешате.
Префрлете ја мешавината во чаша и декорирајте со малку шлаг пена. Вашето кафе е подготвено.
Пробајте го и ова ирско кафе со бурбон и ликер од лешници.