15 различни и уникатни начини на кои луѓето ширум светот го пијат своето кафе
8. Мексико
Подготвено со цимет, традиционалното мексиканско кафе се служи во глинена шолја со нерафиниран шеќер. Се нарекува „Café de Olla“.
9. Сенегал
Кафето е зачинето со бибер, а се служи и со каранфилче. Овие зачини се сомелени и приготвени заедно со кафето, а потоа се сервираат поминати низ филтер.
10. Бразил
Многумина го сметат кафето кајприњ за традиционален бразилски пијалак, но постои уште еден вид, познато како кафезино што е далеку популарен пијалак помеѓу локалното население. Слично како еспресото, ова кафе е всушност мала доза филтрирано јако кафе. Единствена разлика е во тоа што оваа напивка е претходно засладена, односно шеќерот се мели заедно со зрната кафе.
11. Шпанија
За оние коишто уживаат во интензивно слатко кафе, шпанското бонбон кафе е вистински десерт. Оваа напивка е доста густа и слатка, а содржи иста количина кафе и кондензирано млеко. Млекото се сипа прво во шолјата.
12. Ирска
Едно од најраспространетите кафиња во светот, се состои од жешко еспресо, шеќер и виски, додека на крај се додава кремаст, млечен шлаг.
13. Австрија
Омиленото кафе во Австрија е еспресо со шлаг или капучино со шлаг кое е прелиено со какао.
14. Франција
Французите своето кафе со задоволство би го испиле наутро, заедно со кроасан, а самата напивка се состои од еднаква количина на филтер кафе и млеко, која се служи во голема шолја.
15. Мароко
Црното кафе во Мароко се подготвува заедно со кардамом, цимет, каранфилче и бибер!